Rețetă aluat de pizza, congelat perfect cu FoodSaver by Rețetele Mihaelei
Porții
4
Complexitate
1
Pregătire
Gătire
10m
Temperatură
high
Calorii
-
Ingrediente
• 500 g de făină tip 650 sau 550 pentru pizza (procent de proteină peste 11%), plus încă puțin pentru frământat, dacă mai este nevoie |
• 10 g de sare |
• 25 g de drojdie proaspătă |
• 350 ml de apă călduță |
• puțin ulei (dacă este nevoie) |
Descriere
Ai făcut prea mult aluat de pizza (intenționat sau din greșeală)? Îl poți păstra perfect în congelator luni de zile, dacă îl videzi cu FoodSaver. Astfel, nu se deshidratează, nu ia mirosuri străine și nu face arsuri de congelare, lucruri care pot compromite un aluat păstrat în această manieră. Găsești mai jos rețeta detaliată și modalitatea de congelare.
Mod de preparare
1. Amestecă sarea în făină.
2. Dizolvă drojdia în apă călduță, apoi toarnă lichidul obținut peste făină. Amestecă aluatul cu o lingură de lemn până se prinde, apoi răstoarnă-l pe masă și frământă-l. Adaugă făină doar dacă ți se pare imposibil de frământat, dar nu uita că aluatul de pizza trebuie sa fie unul moale, la limita de lipicios. Alternativ, îți poți unge mâinile din când în când și cu câteva picături de ulei, pentru a ușura frământatul. Dacă ai robot de bucătărie, pregătește aluatul în el. Lucrează aluatul 20 de minute la viteză medie (tot atât pentru cel manual). La sfârsi, trebuie să obții un aluat neted, fin, elastic și mai puțin lipicios.
3. Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperă cu folie de plastic și lasă-l la crescut, într-un loc cald (27-28 grade) aproximativ 1 h.
4. Împărțiți aluatul obținut în trei bucăți egale, pentru o pizza medie cu un blat potrivit de gros. Utilizați cât doriți și ce rămâne congelați.
5. Pregătește aparatul de vidat FoodSaver. Confecționează o pungă din rolă sau utilizează o pungă preformată. Gresează interiorul pungii cu câteva picături de ulei, pentru a preveni lipirea aluatului. Pune o bucată de aluat în pungă. Este bine să aplatizezi aluatul, deoarece chiar fiind în congelator, el va continua să crească pentru o scurtă perioadă și va deveni o bilă bombată. Pungile plate se pot stivui mai bine și ajută la organizarea mai eficientă a congelatorului.
6. Gura pungii se rulează și se prinde cu o clemă sau o agrafă pentru hârtie. Se pune în congelator peste noapte sau până îngheață complet.
7. Se videaza apoi cu aparatul FoodSaver. Aluatul se va putea păstra astfel în perfectă stare, luni de zile.
8. Când ai nevoie, scoate pachetul cu aluat din congelator, lasă-l să ajungă la temperatura camerei (durează aproximativ 3 ore) și utilizează-l în același mod ca și aluatul proaspăt făcut.
2. Dizolvă drojdia în apă călduță, apoi toarnă lichidul obținut peste făină. Amestecă aluatul cu o lingură de lemn până se prinde, apoi răstoarnă-l pe masă și frământă-l. Adaugă făină doar dacă ți se pare imposibil de frământat, dar nu uita că aluatul de pizza trebuie sa fie unul moale, la limita de lipicios. Alternativ, îți poți unge mâinile din când în când și cu câteva picături de ulei, pentru a ușura frământatul. Dacă ai robot de bucătărie, pregătește aluatul în el. Lucrează aluatul 20 de minute la viteză medie (tot atât pentru cel manual). La sfârsi, trebuie să obții un aluat neted, fin, elastic și mai puțin lipicios.
3. Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperă cu folie de plastic și lasă-l la crescut, într-un loc cald (27-28 grade) aproximativ 1 h.
4. Împărțiți aluatul obținut în trei bucăți egale, pentru o pizza medie cu un blat potrivit de gros. Utilizați cât doriți și ce rămâne congelați.
5. Pregătește aparatul de vidat FoodSaver. Confecționează o pungă din rolă sau utilizează o pungă preformată. Gresează interiorul pungii cu câteva picături de ulei, pentru a preveni lipirea aluatului. Pune o bucată de aluat în pungă. Este bine să aplatizezi aluatul, deoarece chiar fiind în congelator, el va continua să crească pentru o scurtă perioadă și va deveni o bilă bombată. Pungile plate se pot stivui mai bine și ajută la organizarea mai eficientă a congelatorului.
6. Gura pungii se rulează și se prinde cu o clemă sau o agrafă pentru hârtie. Se pune în congelator peste noapte sau până îngheață complet.
7. Se videaza apoi cu aparatul FoodSaver. Aluatul se va putea păstra astfel în perfectă stare, luni de zile.
8. Când ai nevoie, scoate pachetul cu aluat din congelator, lasă-l să ajungă la temperatura camerei (durează aproximativ 3 ore) și utilizează-l în același mod ca și aluatul proaspăt făcut.